Unknown

Giardia: “het taboe”

De waarheid rond Giardia…

Er wordt weinig over geschreven, weinig over gepraat en wat je hoort is soms ook niet waar!  Giardia, een onderwerp dat precies in de taboe-zone zit.

Wel, deze keer trek ik mijn stoute schoenen aan en dit omdat ikzelf ook het foute oordeel vormde.

Giardia, wat is het?

Ik ga het zo simpel mogelijk uitleggen zodat het verstaanbaar is voor iedereen.  Giardia is een parasiet , een worm dat in de darmen van hond, kat en zelf mensen kan terechtkomen.  Dit uit zich in diaree, overgeven, verminderde eetlust,…  Het is besmettelijk en vooral dieren of mensen met verminderde weerstand hebben meer kans op besmetting…

Waarom schrijf ik hierover?

Wel, heel simpel!  Iets wat ik dacht nooit voor te hebben is gebeurt.  Een pup die hier vertrokken is, kreeg na een week hevige diaree en werd hierop positief getest.

Nu ben ik nogal perfectionistisch aangelegd en zoek ik altijd direct de fout bij mezelf.  Omdat ik hier zelf nog 3 pups had, heb ik hen erop laten testen en zij waren gelukkig negatief.  Maar ondanks dat bleef ik mezelf schuldig voelen zodoende heb ik dit toch ff goed doorsproken met onze dierenarts.

Veel wordt de vinger gewezen naar de fokker, maar wetende dat hier dagelijks alles grondig gereinigd wordt met stomer, javel,… elk drolletje snel wordt opgeruimd,…  moest ik mezelf niks verwijten (zei de dierenarts)

Giardia-besmetting kan door de stomste dingen gebeuren.  De pup kan een stokje of grassprietje in zijn mond nemen waarop deze parasiet zit en daarmee kan het al gebeurt zijn.  Dus wijs niet direct richting de fokker!

Daarnaast is giardia ook niet zo onoverkomelijk zoals velen doen uitwijzen.  Er zijn vele pups die hiermee te maken hebben en het is simpel op te lossen door 5-10 dagen pilletjes te geven.

Belangrijk is dat je er tijdig bij bent en je ook actie onderneemt!  Ook vezelrijkvoedsel (zoals onze vlokken) voorkomt het innestelen in de darmwand.

Dus wat moet je weten rond giardia:

  • is veelvoorkomend bij jonge pups
  • de reguliere ontworming bestrijdt geen giardia & ontworming voor giardia bestrijdt de andere wormen niet
  • giardia komt niet altijd bij de fokker vandaan, wat wel is is dat het besmettelijk is dus wanneer 1 pup het heeft, kunnen de anderen het ook makkelijk overnemen.  Vandaar dat iedereen ervan op de hoogte moet gebracht worden
  • giardia is niet erger dan andere wormen, maar je moet het wel behandelen want anders is het wel foute boel.  Bij twijfel laat je dit door je dierenarts testen
  • giardia kan simpel bij je dierenarts getest worden, dit duurt 5min

Zo en nu hopelijk al die fabeltje en horrorverhalen achterwegen laten en er gewoon over praten!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *