_DSC1522-web

Prijs old english bulldog pup…

Waarom vragen wij deze prijs?!?

Laatst kwam er een dame op bezoek en die vroeg mij rechtstreeks hoe het komt dat de prijzen voor de pups zijn wat ze zijn, dit in vergelijking met een border collie die toch wel wat minder kost.

Het meest voor de hand liggende antwoord dat ik mij kon bedenken is dat de Old english bulldog een ras is dat nog niet zo gekend is en dat we in België maar met 2 erkende fokkers hiervoor zitten.  Waardoor het aanbod aan kwalitatieve pups dus niet groot is.

Broodfokkers horen hier niet bij, want dat noem ik geen fokkers.  Zij hebben meerdere rassen en zijn dus niet gespecialiseerd in een ras… Nee meestal kopen zij hun honden in het buitenland op en worden de pups veel te vroeg bij de moeder weggehaald..

Allez dit ter zijde gelaten, bracht het me wel tot denken.

_DSC1513-web

Waarom en hoe verklaren wij onze prijs?!?

Allereerst wil ik zeggen dat ik deze blog schrijf in functie van hoe ik het aanpak en niet rekening hou met andere (brood)fokkers in de Benelux of ver daarbuiten.

 1. de voorbereiding:  Allereerst doorlopen onze honden allerlei gezondheidstesten (ogen, neus, luchtwegen, rug, HD, ED en DNA)  Hieraan hangt al een prijskaartje van zo’n € 300.  Wanneer de teef niet goedgekeurd wordt dan is dit cru gezegd een verloren kost.  Gelukkig zijn ze tot nu toe allemaal al goedgekeurd geworden.
 2. uitzoeken reu: de uren die worden besteed aan het zoeken van een reu die enerzijds perfecte testen heeft doorlopen en aansluiten bij het type dat wij graag willen fokken en anderzijds ook qua karakter en bouw onze teefjes moeten aanvullen/ verbeteren is niet te onderschatten.  Al dat dit een leuke bezigheid is (soms ook frustrerend) kruipen hier toch heel wat uurtjes in.
  dekgeld +/- € 1500
 3. progesterontesten:  voor het bepalen van het juiste tijdstip voor de dekking worden er tijdens de loopsheid progesterontesten uitgevoerd.  Nu als je geluk hebt dan heb je 1 keer de test en staat je teefje goed, bij pech kun je 4 keer rijden (dat heb ik dit jaar dus mogen doen met Mozzie)  Een progesterontest + labo komt op € 50.  Neem het gemiddelde van 2 testen dan zit je opnieuw aan € 100.
 4. herpesspuiten: om zowel teef als de pups te beschermen tegen het herpesvirus, krijgt de teef 2 herpesspuiten (voorkomt vroeggeboorte en sterfte van het nest door dit virus)  Hiervoor reken je +/-€ 90 per spuit, dus € 180/nest
 5. echo & RX:  na zo’n 21 dagen laten we een echo doen om de dracht te bevestigen en 1 week voor de uitgerekende datum een rx voor de schatting van het aantal.  reken hiervoor € 150
 6. voeding van de pups:  wij kiezen voor kwaliteitsvoer van happy dog, dit is natuurlijk hondenvoer en komt op zo’n € 50/pup
 7. ontworming: op 2,4,6 weken ontwormen wij de pups en de zogende teven € 10/pup
 8. inenting & chippen van de pup op 6 weken: € 60/pup
 9. indien er keizersnede moet worden gedaan = €500, ik reken dit nu nog ff niet bij omdat ik tot nu toe altijd het geluk heb gehad dat het teefje het zelf aankon
 10. indien de moeder de pups niet aanvaard dan dient er met de hand gevoed te worden, dit reken ik nu ff niet bij
 11. stambomen: € 25/pup
 12. 2 maanden niet werken en enkel voor de pups leven, ook geen paarden ed…  dus 2 maanden onbetaald verlof

Als je dit allemaal uitrekend zonder onvoorziene kosten zoals de keizersnede / met de hand voeden / extra dierenartskosten, dan kun je stellen dat een nest van minstens 4 pups break-even is en voor elke extra pup je wel iets verdient doch ook weer een extra kost erbij krijgt.

conclusie: als hobbyfokker, zoals wij zijn, kun je niet leven van het fokken van 1 à 2 nesten op een jaar aan de prijzen die wij hanteren.  Wij doen dit met hart en ziel omdat wij houden van het ras en wij gezonde gezinshonden willen fokken waar heel het gezin jarenlang plezier aan heeft en dat….. ja, juist dat is de reden waarom wij dit doen en zolang wij de energie ervoor kunnen opbrengen en er zo nog steeds plezier aan hebben dan zullen wij dit ook blijven doen.

Dit is tevens ook weer de reden waarom wij een goed contact met de kopers willen en wij zelf ook beslissen of dit ras al dan niet bij jullie past en ook de reden waarom wij heel graag contact houden na de overdracht van de pup, omdat het net als een kind is dat wij aan jullie toevertrouwen.

Kelly & de bullekes

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *